Hoppa till innehållet
Logotyp, länk till startsidan

Stockholm kan just nu erbjuda bland annat följande program:


Alla älskar Telemann
- älskliga melodier, roliga infall och spännande instrumentbataljer -


Telemann hade förmodligen varit ägare till ett stort mediaimperium om han hade levt idag: Han var inte bara en av barockens mest kända tonsättare, han var också advokat, en duktig entreprenör och gav ut en egen musiktidskrift. Hans musik är alltid lika rytmiskt medryckade, ömsom folklig som tagen från krogen på gatan, ömsom pampig som för kungar. Telemann är med rätta en av våra favorittonsättare!

Näsdukar, puder och lortiga peruker
- elegans och dekandens i Versailles -


I solkungens Ludvig XIV Paris blomstrade kulturen med hovets opera och balett som lysande medelpunkt. En raffinerad och sensuellt dansant musik som gjord för tidens ornamenterade mode och palats kunde avnjutas vid världens första konsertserie, "Le Concert Sprituel". Följ med oss dit!

Bland björnar och vampyrer
- halsbrytande virtuoserier och folkliga krumsprång -


Polen hade en musikalisk guldålder under 1600-talet, och i Böhmen i nuvarande Tjeckien fanns ett rikt kulturliv, där de Habsburgska kejsarna höll sig med begåvade musiker. Flera kompositörer flydde Västerut av religiösa skäl, för att etablera sig vid Fredrik den stores hov i Berlin och kom att inspirera mer bekanta tonsättare. Garanterat nya upptäckter med barockmusikens spännande östanvind!

Barockens bästa
- njut av pärlorna skrivna för våra instrument -


Temaprogram och okända mästerverk av ovanliga tonsättare i all ära, men ibland kan det vara roligt att bara spela riktigt bra musik oavsett om den är känd eller okänd. I detta program har vi helt enkelt valt ut musikhistoriens godbitar för våra instrument och bjuder på en blandad kompott av barockt örongodis.
Musik av bl.a. Bach, Vivaldi och Locatelli.

Smärtsamt vackert
- smäktande vemod och ljuv stillhet -


I 1600-talets England hade man ett välutvecklat sinne för att vältra sig i det ljuva vemodet, en avlägsen släktskap med den nordiska follkmusikens alla vemodiga visor. Detta märks förstås i tidens sånger, som ofta behandlar död och kärlekssmärta, men också instrumentalmusiken bjuder ofta på en speciell smäktande och underbart stämningsfull klangvärd. Avnjut något av den mest berörande och stämningsfulla barockmusik som skrivits, i vissa fall till Shakespears pjäser, av tonsättare som Henry Purcell och Matthew Locke. Denna musik passar mycket väl tillsammans med en riktigt mörk och exklusiv chokladpralin.

Viva Vivaldi!
- en medryckande värld bortom de fyra årstiderna -


Antonio Vivaldi var en oerhört produktiv man som förutom sina otaliga konserter för violin och andra instrument också skrev en massa spännande kammarmusik. Vivaldis musik rymmer alltid en medryckande och rytmisk glädje och vackra melodier som vi känner igen från hans mest kända konserter. Viva Vivaldi! bjuder också på härlig musik av tonsättare som inspirerats av Vivaldi.

Släpp instrumenten loss, det våras för barocken!
- avantgarde-musik från barockepokens linda -


Vid sekelskiftet 1600 hände stora ting i musikhistorien. Dels uppfanns operan, och dels framstod musikinstrumenten som inte bara något man använde för att ackompanjera den "finare" sången, utan de fick en lika viktig plats som denna på musikscenen. I denna brytningstid experimenterade tonsättarna vilt med nya tekniker på instrumenten och nya virtuosa sätt att spela på. Säkert var det många av den tidens lyssnare som höjde ett och annat ögonbryn över denna vilda och dramatiska musik med tvära kast mellan ljus och skugga, eld och glöd. Vi bjuder på en kavalkad av mest italienska passioner av Castello, Frescobaldi, Marini och Fontana.
 

Handla

Köp vår senaste skiva!

Lyssna

Länkarna går till Youtube och öppnas i en ny webbläsarflik.

  1. P.A. Locatelli - Andante
  2. P.A. Locatelli - Allegro
  3. H. Purcell - Largo
  4. G.Ph. Telemann - Affettuoso
  5. G.Ph. Telemann - Vivace

 

Kontakta oss gärna på info@stockholmbarock.com